Thank you for sign up to our newsletter.

Something went wrong. Please try again later.

Wine Academy Croatia

Phil Crozier – Decanterov sudac i stručnjak za argentinska vina dolazi u Hrvatsku.

Phil Crozier – Decanterov sudac i stručnjak za argentinska vina dolazi u Hrvatsku. Phil Crozier – Decanterov sudac i stručnjak za argentinska vina dolazi u Hrvatsku. Phil Crozier – Decanterov sudac i stručnjak za argentinska vina dolazi u Hrvatsku. Phil Crozier – Decanterov sudac i stručnjak za argentinska vina dolazi u Hrvatsku.

Obožavam ovaj posao i sve što je vezano uz dobra vina

Phil Crozier – Decanterov sudac i stručnjak za argentinska vina dolazi u Hrvatsku.

Obožavam ovaj posao i sve što je vezano uz dobra vina – rekao nam je u razgovoru Phil Crozier, čovjek koji već 15 godina radi kao Director of Wine za Gaucho restorane, zahvaljujući kojemu su argentinska vina stekla izuzetnu popularnost u Velikoj Britaniji, jednom od najvećih svjetskih vinskih tržišta. Tu se posebno ističe sorta Malbec koja je karakteristična za Argentinu, iako potječe iz Francuske. Na njegovoj listi nalazi se više od 200 vina (Supermalbec lista i rock 'n'roll lista za novu generaciju) i to je ujedno i najveća lista argentinskih vina izvan Argentine, dok sama prodaja vina u Gaucho restoranima diljem svijeta prelazi 50 milijuna funti godišnje. Phil Crozier jedan je od najvećih vinskih stručnjaka za Argentinu u svijetu, ujedno i Decanterov sudac, a u organizaciji Wine Academy Croatia dolazi u Hrvatsku, gdje će studentima WSET -a održati masterclass o argentinskim vinima.

 • Kao jednom od najboljih svjetskih poznavatelja argentinskih vina, WSET Vam je ponudio da budete autor poglavlja o Argentini u WSET knjizi. Što mislite o WSET školi?

  Napisao sam 17 stranica, ali, zbog ograničenosti prostora, WSET ih je nažalost morao srezati na samo četiri stranice. No ipak, obuhvaćeni su najosnovniji i najvažniji detalji. Škola je, primijetio sam, tradicionalno ustrojena, ali vrlo brzo reagiraju na promjene koje se događaju u vinskom svijetu i prilagođavaju novim trendovima što je siguran sam pozitivna stvar. Profesionalizam i sistematičnost kojim WSET educira i stvara nove ljubitelje vina zbilja je vrijedna divljenja, pa je jasno zašto su u vrlo kratkom vremenu postali jedna od najcjenjenijih vinskih škola u svijetu. 

 • Kako ste se odlučili specijalizirati baš za Argentinska vina?

  Nisam znao ništa pretjerano o vinu sve dok 1999. godine nisam posjetio Argentinu i sastavio svoju prvu vinsku listu. To je tada bila prva potpuna lista argentinskih vina izvan Argentine. Kada sam je sastavljao nisam bio svjestan što radim, jer za cijeli taj posao je trebalo dosta hrabrosti, ali i tzv. pozitivne ludosti. Argentinska vina su tek započinjala svoj uspon, kvaliteta je bila iznimno slaba pa je bilo vrlo teško izabrati kvalitetna vina. Nikada u povijesti vinarstva jedne zemlje, vina nisu u tako kratkom vremenu prešla putanju od dna do samoga vrha. 

 • Vi ste Gaucho's director of Wines i jedan ste od idejnih začetnika nagrade Gaucho Argentine Winemaker Awards. Po kojim kriterijima se dodjeljuju nagrade i možete li nam reći nešto više o tome?

  Gaucho Argentine Winemaker Award je nagrada koja se dodijeljuje jednom godišnje, u rujnu, kada se proglašavaju najbolja vina i vinari Argentine. Svake godine svim vinarima i vlasnicima vinarija pošaljem na glasanje upit koja to vina, po njihovu sudu, zaslužuju nagradu, odnosno priznanje u sljedećim kategorijama: najbolje vino, najbolja vinarija, legenda, nove snage, najbolji vinar i brending.

 • Jeste li imali prilike kušati neka hrvatska vina i što mislite o njima?

  Bio sam na nekoliko kušanja hrvatskih vina u Londonu. Imao sam priliku probati Malvaziju iz Istre i Plavac mali. Svake godine na našem Argentine Winemaker Award događaju imamo oko 200 ljudi na prezentaciji i proglašenju pobjednika i svake godine odaberemo jedno vino za slijepo kušanje. Tako je jedno od vina na na drugom AWA dogadjanju bilo upravo iz Hrvatske – Krauthaker Graševina Mitrovac. Svima se jako svidjelo, ali nitko nije pogodio o kojem se vinu radi.

  Hrvatska ima kvalitetu i bogatstvo jedinstvenih vina, ali prije svega treba poraditi na njihovoj prezentaciji i brendiranju. Treba imati jasnu viziju na koji se način prezentirati svijetu, te se okrenuti tradiciji i tradicionalnim vinskim sortama. Marketing mora raditi na povezivanju originalnosti te ljepoti zemlje i kulture - naravno kroz vino. Po etiketi bi se trebalo odmah prepoznati da je vino iz Hrvatske, kao što je to slučaj npr. s vinima iz Austrije. Vinari moraju biti otvoreni za suradnju s generacijom mladih kreativaca, sa svježim i novim idejama u domeni dizajna i pakiranja, a vino bi se trebalo prodavati kao najbolje čuvana tajna. To je po meni nekakav recept uspjeha.

 • I za kraj, gdje bi danas pozicionirali argentinska vina na svjetskom tržištu?

  Zanimljiv je podatak da je Malbec najpopularnija vinska sorta u posljednjih pet godina. Npr. u Velikoj Britaniji koja je jedno od najvećih vinskih tržišta u svijetu, argentinska vina su prvi izbor za mlade profesionalce od 24-35 godina.